Opstart af egen virksomhed – Tag springet og bliv selvstændig

Skrevet af: ASE | Forretningsudvikling
15.02.2017

En plan uden deadline er bare en drøm. Det er ok at drømme. Men hvis du er seriøs omkring din drøm, om at tage det store skridt og blive selvstændig, er der mange vigtige overvejelser.

Denne artikel er skrevet for at motivere de ambitiøse iværksættere – de som er klar til at træffe et valg og forfølge en drøm.

Drømmer du om at skippe de faste arbejdstider til fordel for lange arbejdsdage som selvstændig?

Find ud af, om det er nu, du skal tage springet.

Mange danskere er fristet af enten iværksætterdrømmen eller et friere arbejdsliv som selvstændig. En del af dem støder vi på hos ASE, når de ringer til ASE´s økonomiske rådgivning for at få hjælp til at beslutte, om de skal gøre alvor af det.

Mange spørgsmål

Folk er ofte fulde af tvivl og spørgsmål, når de ringer. Spørgsmålene lyder fx:

• Er min private økonomi stærk nok?
• Kan jeg selv stå for bogholderi og regnskab, eller skal jeg finde en billig revisor?
• Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?
• Hvor stor en risiko bør jeg løbe?
• Er det klogt at låne penge i banken til at starte for?
• Hvornår bør jeg kunne leve af min forretning?
• Vil jeg overhovedet kunne leve af min forretningsidé?
• Hvor lidt kan jeg leve for? Og hvor lidt vil jeg leve for?
• Hvor længe kan jeg risikere at skulle leve på en sten?
• Risikerer jeg huset/lejligheden?
• Kan jeg komme tilbage i job, hvis jeg fortryder?
• Skal jeg sige mit job op med det samme eller starte sideløbende?

Meget handler om at turde. Sandheden er, at svarene ofte påvirkes mere af, hvor stor en risiko, man bryder sig om at løbe, end af økonomi. Økonomien skal jeg nok komme ind på, men et af de vigtigste tegn på, om du er klar til at starte som selvstændig, får du ved at svare på det sidste af spørgsmålene ovenfor:

Skal jeg sige mit job op med det samme eller starte virksomhed op sideløbende?

Mit svar er, at du skal prøve at stille spørgsmålet til din kommende virksomhed. Tror du, at den vil foretrække, at du beholder jobbet eller fokuserer fuldt ud på den?

Gevinst ved at gå all in

Virksomhedens svar til dig vil være, at hvis du skal i gang, skal du gå all in. Det vil ofte være en barriere at beholde det faste job. Man kan ikke bruge 60 timer om ugen på sin start-up, hvis man skal arbejde 37 timer ved siden af.

Det betyder også, at der faktisk kan være større tryghed i at sige jobbet op end i at beholde det. Chancen for succes stiger nemlig, jo mere tid og energi, du lægger i det. At være uden fast job giver også en garanti for, at du bliver ved at knokle for det, når det er svært. Og det vil det blive ind i mellem.

Valget er dit

Det skal stå klokkeklart, at valget er dit eget. Når vi rådgiver hos Ase, presser vi ingen. Og vi har meget stor respekt for, at folk er forskellige. Og naturligvis er der eksempler på store successer, der er bygget i al forsigtighed.

Du skal mærke efter, hvordan du vil reagere når dit indtægtsgrundlag bliver usikkert. For hvor skræmt du er ved tanken om at sige farvel til den faste indtægt, siger meget om, hvordan du vil have det med et liv, hvor indtægten svinger året rundt.

Kend din økonomis modstandskraft

Det er klart, at risikovilligheden påvirkes af, hvad din økonomi kan klare. Du bør derfor se på din økonomis såkaldte modstandskraft. Hvad sker der med husstandens økonomi, hvis en indtægt forsvinder i en periode. Hvordan vil budgettet se ud?

Når vi rådgiver, ser vi bl.a. på:

Midler: Har du råd til at leve uden løn eller med en begrænset løn i opstartsperioden? Hvor længe?

Lån: Kan du omlægge og nedbringe faste udgifter?

Likviditet: Hvad har du i banken eller af andre værdier? Kan du fremskaffe den nødvendige egenkapital?

Familielån: Lån eller tilskud fra familien i opstartsfasen kan være en god ide for nogle. Men bør du hellere låne pengene af banken? Det er ofte følsomt, når der er penge mellem familiemedlemmer. Især hvis det ikke går helt som planlagt. Eller som aftalt.

Tryghed er vigtig for alle iværksættere. Hvordan kan du give bedst mulig tryghed for dig og din familie, nu da du ikke længere har nogen fast indtægt og arbejdsmarkedspension?

Lovpligtige og frivillige forsikringer er en jungle. Vi hjælper dig sikkert igennem ved opstart af egen virksomhed. Også med en prioriteret plan for, hvilke forsikringer du bør tegne og hvornår.

Hvad har du vilje til at tabe?

At se på, hvad du kan og vil undvære svarer til at vende spørgsmålet i forrige punkt om. Hvad har du råd til at tabe? Bliver til hvad har du viljen til at tabe?

Vil du opsige abonnementet på Netflix? Vil du skære ned på bøfferne? Vi du sælge bilen? Vil du skifte Føtex ud med Fakta? Vil du i yderste konsekvens flytte for at forfølge din drøm?

Når du er kommet overens med viljen – hvad vil du ofre? – er du klar til at lægge det endelige udgiftsbudget. Det handler helt enkelt om, hvad du kan leve for, og hvor længe du kan leve for en given indtægt.

Ase kan hjælpe dig med gode budgetskabeloner, du kan bruge, så du husker at få alt med.

Hvad er potentialet i virksomheden?

Næste skridt bliver at lægge et budget for virksomheden. Spørgsmålene her er mange, og nogle af dem vil have usikre svar.

• Hvad koster det at etablere sig?
• Hvad koster det at drive virksomheden?
• Hvornår kan den forventes at tjene penge?
• Hvor meget kan den komme til at tjene på kort og lang sigt?
• Du kan finde flere gode skabeloner til både budgetter og forretningsplan på www.virk.dk.

Når du også har været gennem disse beregninger, kan du lægge et budget for den nye virksomheds økonomi og vurdere, om de to ender kan nå hinanden.

Bør du låne penge?

Omkostningerne ved at etablere sig vil i nogle tilfælde overskride det, du har i banken. Vi oplever, at mange bliver endnu mere nervøse ved dette spørgsmål. For ét er tanken om at vinke farvel til den faste indtægt. Noget andet er at skulle sætte sig i gæld for at komme i gang.

Virkeligheden er, at få tør låne penge i banken. En gruppe tror heller ikke, at det overhovedet er muligt. Ofte bliver dette en form for selvopfyldende profeti, for hvis man tænker småt, ja så bliver det ofte småt.

Man kan sige, at bankerne har appetit på din kommende virksomheds fulde potentiale. Det skal være realistisk, men du må også godt have høje ambitioner. Man må godt kunne se for sig, at det kan vokse, og det skal man ikke være bange for at sige til banken.

Det lette og det svære spørgsmål

Dermed er vi tilbage ved starten, hvor vi talte om økonomi og risikovillighed. For faktisk er det sådan, at det økonomiske er ret nemt at besvare:

  • Har du råd til at gå fra 30.000 til 15.000 i løn? Det kan man regne sig frem til.
  • Tør du låne 250.000 til at investere i opstarten? Det kan kun den enkelte afgøre med sig selv.

Vil du høre mere om, hvordan du tager springet som selvstændig?

Hvis du efter disse indledende øvelser fortsat er tiltrukket af at stifte virksomhed, kan du supplere dine egne beregninger og overvejelser med vores gratis økonomiske rådgivning hos ASE. Du kan også kontakte os direkte – så hjælper vi dig godt på vej.

Kontakt ASE
Se ase.dk
2018-09-06T08:14:34+00:00